Vállalati hitel

A vállalati hitelkonstrukció a kis- és közép vállalkozások fejlesztésére, előre nem látható eseti kiadásokra, éven belüli, vagy akár beruházások megvalósítására hosszútávú kiadások finanszírozására szolgál.

Forintban több, devizában kevesebb hitelt vettek fel a háztartások a törlesztéshez képest

2010.02.04. 11:48 | Vállalati hitel | Szólj hozzá!

Címkék: hitel vállalati hitel vállalati beruházás

Az árfolyamhatástól tisztított adatok szerint a háztartások novemberben forintban több, devizában kevesebb hitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek, azaz nettó forinthitel-felvevők és devizahitel-törlesztők voltak - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-vel szerdán.

 

Az MNB közleménye szerint a szezonálisan igazított, árfolyamszűrt adatok alapján novemberben a forinthitelek esetében a háztartások nettó hitelfelvétele 10,3 milliárd forint, míg a devizában denominált hiteleknél a háztartások nettó hiteltörlesztése 22,6 milliárd forint volt.

Eközben a háztartások nettó betételhelyezők voltak ebben a hónapban. A forintbetéteknél 19,9 milliárd forint nettó betétkivonás, de a devizabetéteknél 24,6 milliárd forintnyi nettó elhelyezés történt novemberben.

A szezonálisan nem kiigazított állományi adatok szerint a háztartások forinthitel-állománya 5,7 milliárd forinttal 2.667,3 milliárd forintra emelkedett, míg a devizahitelek állománya 5,6 milliárd forinttal 5.167,1 milliárd forintra mérséklődött.

A forintbetétek állománya 6,8 milliárd forinttal 6.184,3 milliárd forintra, a devizabetéteké pedig 8,2 milliárd forinttal 1.245 milliárd forintra csökkent novemberben. A devizabetétek alakulását részben a 3,5 milliárd forintos átértékelődés és egyéb változás miatti csökkenés, részben a 4,6 milliárd forint értékű nettó betétkivonás okozta.

Az MNB közleményében rámutatott: a nem pénzügyi vállalatok októberi, szezonálisan igazított, árfolyamszűrt adatai szerint a forinthitelek esetében 6,1 milliárd forint, míg a devizában denominált hiteleknél 11,2 milliárd forint volt a nettó hitelfelvétel.

A nem pénzügyi vállalatok a forint esetében 56,1 milliárd forintnyi nettó betétkivonást, a deviza esetében pedig 55,0 milliárd forint értékű nettó betételhelyezést hajtottak végre.

A nem pénzügyi vállalatok forinthiteleinek állománya 19,9 milliárd forinttal 3.325,3 milliárd forintra, míg a devizában denominált hiteleinek állománya 6,6 milliárd forinttal 4.425,9 milliárd forintra csökkent. A devizahitel-állomány mérséklődését az 1,7 milliárd forint értékű nettó törlesztés, továbbá a 4,9 milliárd forint átértékelődés és egyéb változás okozta.

Kiigazítatlan adatok szerint novemberben a nettó kivonás a forintbetétek esetében 33,5 milliárd forintot tett ki, míg a devizában denominált betétállomány 37,8 milliárd forintos növekedése 40,7 milliárd forint nettó elhelyezés, valamint 2,9 milliárd forint átértékelődésből és egyéb változásból származó csökkenés eredményeként jött létre. Ezzel a vállalatok forintbetéteinek állománya 2.531,2 milliárd forintra, devizabetéteinek állománya pedig 1.346 milliárd forintra változott.

A külföldi kötelezettségek állománya novemberben a hitelintézetek mérlegfőösszegének 31,3 százalékát tette ki.

Az MNB összesítése szerint a háztartások esetében az újonnan folyósított forint és euró lakáshitel szerződések összértéke novemberben csökkent, míg a svájci frank hiteleké az előző havi nagyon alacsony szinten maradt.

A szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében a forint valamint az euró új szerződések szezonálisan igazított értéke csökkent, míg a svájci frank hiteleké kismértékben emelkedett.

A személyi hitelek esetében a forint alapú hiteleknél az új szerződések szezonálisan igazított értéke csökkent, az euro alapúak új szerződéses értéke az előző havi szinten maradt. Új svájci frank személyihitel-szerződést ebben a hónapban is alig kötöttek.

A nem pénzügyi vállalatok forint- és euróhiteleinek új szerződései a szezonálisan igazított adatok szerint összességében emelkedtek.

A háztartások forint- és euróbetéteinek átlagos kamatlábai csökkentek, míg a vállalatok esetében a forintbetéteinek átlagos kamatlába enyhén csökkent, az euróbetéteké pedig nem változott.

A nem pénzügyi vállalati hitelek átlagos kamatlábai a forinthitelek esetében – a hitelek összeghatárától függetlenül – csökkentek. Az euróhitelek esetében az 1 millió euró értékhatár alatti kategóriában az átlagos kamatláb kissé csökkent, az 1 millió euró értékhatár felettinél pedig enyhén emelkedett.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalatihitel.blog.hu/api/trackback/id/tr481696455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása